Hoe om te gaan met schijnzelfstandigheid bij opdrachtverstrekking op het gebied van marketing, communicatie, data en development.
Door Willie MartensWe kennen het allemaal. Je hebt een lastige vacature die je (tijdelijk) extern invult. Een tijdelijke invulling van zwangerschapsverlof of doorlopende inzet van specialistische kennis (bijvoorbeeld een software developer of marketeer voor x-uur per week).
Hoe ga je hiermee om in opdrachtverstrekking met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van “schijnzelfstandigheid”?
Als zakelijk opdrachtgever kun je kiezen om deze opdrachten in te vullen middels:
- Een (tijdelijke) dienstbetrekking bij opdrachtgever
- Een bureau met mensen in dienstbetrekking
- Detacheringsbureau met mensen in dienstbetrekking
- INOVA: We are You samenwerking (beste mix van bovenstaande)
Deze vormen van opdrachtverstrekking kennen geen verandering. Lekker om daarmee het artikel te starten.
De grote verandering gaat over zakelijke opdrachtgeverstrekking aan ZZP’ers:
- ZZP’ers: Let op! De mogelijkheden t.a.v. opdrachtverstrekking aan ZZP’er worden beperkt.
De feiten
Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan lopen opdrachtgever en werkende risico’s. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een keuzehulp gemaakt om dit te controleren.
Per 1 januari 2025 zal de Belastingdienst gaan handhaven op schijnzelfstandigheid en weer met terugwerkende kracht correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes kan opleggen. Dat heeft het kabinet in een kamerbrief aan de Tweede Kamer en aan de Eerste Kamer aangekondigd op 6 september 2024. (bron Rijksoverheid).
Wat betekent dit in de praktijk
Zorg dat je de manier van opdrachten vergeven per 1 januari 2025 op orde hebt en schijnzelfstandigheid voorkomt. Handhaving is met terugwerkende kracht tot die datum mogelijk en kan flink in de papieren lopen, want er mag tot 5 jaar teruggekeken en beboet worden. De opdrachtgever met bij constatering van schijnzelfstandigheid namelijk ook nog sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. De focus binnen de handhaving op arbeidsrelaties ligt bij de opdrachtgevers.
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid bij verstrekken van opdrachten? Een concrete scan
De makkelijkste en duidelijkste oplossing: Voorkom schijnzelfstandigheid en verstrek geen opdrachten meer aan ZZP’ers die een “schijn van loondienstbetrekking” van hebben.
Dit wordt getoetst op een aantal criteria (bron: Rijksoverheid):
1- Kan de opdrachtgever bepalen hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn?
2- Wordt het werk voor langere duur (3 maanden, 20 uur per maand) verricht?
3- Worden werkzaamheden verricht die ook andere werknemers verrichten in de organisatie?
4- Worden werkzaamheden verricht die structureel onderdeel zijn van de organisatie (zoals software ontwikkelen binnen een software afdeling of marketing bedrijven in een marketingteam)?
5- Mag een werkende alleen met toestemming van de opdrachtgever vervangen worden door iemand anders?
6- Wordt de vergoeding vooraf (per uur of per maand) afgesproken en op een vast moment overgemaakt?
7- Is de vergoeding vergelijkbaar met salaris (bruto incl. werkgeverslasten) die aan werknemers wordt betaald voor soortgelijk werk?
8- Loopt de werkende geen commercieel risico? Bijvoorbeeld als het werk niet goed wordt uitgevoerd of gevolgen hiervan?
9- Heeft de werkende vaste/terugkerende opdrachten en opdrachtgevers?
10- Heeft de werkende een inspanningsverplichting?
Beantwoord je een vraag met “Ja”. Dan duidt dit criterium op schijnzelfstandigheid. Een duidelijke “puntentelling” over het aantal “Ja’s” dat er mag zijn is nog niet gegeven en wordt komende periode verder uitgediept. Let er wel op dat de handhaving hierop met terugwerkende kracht gaat zijn.
Het moet voor werknemers en werkgevers duidelijk zijn wanneer iemand als zzp’er werkt of in loondienst. Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan lopen opdrachtgever en werkende risico’s. Doe hier zelf de scan.
En wat betekent dit in de praktijk?
Dat opdrachtverstrekking binnen marketing, communicatie, data en development aan ZZP’ers enorm wordt beperkt.
Wij van WC-Eend adviseren … INOVA. Een “We are You samenwerking” waarbij we onze specialisten een vaste dienstbetrekking hebben. En waar onze specialisten flexibel inzetbaar zijn voor opdrachtgevers op het moment dat het nodig is. Op locatie bij jullie als opdrachtgevers en/of op locatie bij INOVA. De juiste inzet op het juiste moment.
Mocht je erg vertrouwd zijn met een ZZP’er en deze kennis en kunde niet laten schieten in de toekomst? We bekijken graag de mogelijkheden die er zijn om deze veranderende regelgeving samen te tackelen.
De wereld verandert. De ene transitie volgt de volgende op. Sneller dan ooit. Waarbij alles draait om mensen. Door mensen, met mensen, voor mensen. Gestaafd op data. ondersteund door digitalisering. INOVA levert meer resultaat uit marketing en data. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap. Onze samenwerking maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.