Kiezen voor een framework

Door

Vandaag is het 10 jaar geleden dat de eerste code voor Laravel is gepubliceerd. Een terugblik naar de tijd vóór Laravel en waarom het kiezen voor een framework een goed idee is.

Jaren geleden ben ik zelf (zoals waarschijnlijk veel anderen) begonnen met het schrijven van “vanilla” PHP en MySQL. Hierbij kwam ik er snel achter dat het lastig was om (delen van) de code te hergebruiken in het volgende project. Dus kwam ik al snel bij objectgeoriënteerd programmeren uit. Dit gaf meer structuur aan de code.

Maar ik was niet tevreden over de architectuur. Er liepen te veel dingen “door elkaar heen”, dus heb ik een boek gelezen over het model-view-controller-model; een ontwerppatroon dat het ontwerp van een applicatie opdeelt in drie delen: datamodel (model), datapresentatie (view) en applicatielogica (controller). Dit zorgde voor een beter ontwerp van mijn “framework”, maar ik kan niet vertellen hoe vaak iets basaals als een router (die inkomende requests bij de juiste controller laat binnen komen) opnieuw heb uitgevonden. Laat staan het sessiebeheer en de authenticatie. En dan ook nog te denken aan al het onderhoud wat erbij komt kijken.

Op dat moment ben ik Symfony gaan gebruiken. Na een aantal jaar kwam ik in 2015 bij INOVA in aanraking met Laravel. Laravel gebruikt de componenten van Symfony en zorgt voor een degelijke en consequente basis voor het maken van webapplicaties.

Bij het werken met een framework neem je al snel voor lief hoeveel tijd een framework bespaart. Het zorgt ervoor dat je je kunt focussen op de business en voorkomt dat je het wiel steeds opnieuw uitvindt. Een framework is wat dat betreft net als gereedschap van een timmerman. Een timmerman moet leren hoe hij een boor moet gebruiken, maar daarvoor hoeft hij niet te weten hoe de boor van binnen precies in elkaar zit. Maar een bekwame timmerman gebruikt een boor heel anders dan een leerling. Frameworks zijn hetzelfde. Je moet er mee leren omgaan, maar je hoeft ze niet te doorgronden. Pas als je meer dan de basis wilt doen, kun je diep in het framework duiken. Dit zorgt er voor dat nieuwe developers snel opgestart zijn.

In de 10 jaar dat Laravel-framework bestaat is het merk Laravel uitgegroeid tot meer dan een open-source framework alleen. De hoofddeveloper van Laravel heeft er een bedrijf omheen gebouwd, waardoor hij het framework duurzaam kan ontwikkelen. Inmiddels bestaat Laravel uit een team van ontwikkelaars die het Laravel-ecosysteem verder ontwikkelen. Het framework van Laravel is gratis te gebruiken, dus deze ontwikkeling wordt betaald met inkomsten uit de betaalde oplossingen uit het ecosysteem. Zoals Vapor, Forge en Envoyer. Zie de afbeelding hiernaast met het complete Laravel-ecosysteeem op dit moment.

Het ecosysteem van Laravel
Het ecosysteem van Laravel

Welk framework je kiest is iedereen voor zich. Laravel heeft op deze manier een duurzame manier gevonden om het framework door te kunnen ontwikkelen, dus staan wij achter Laravel. Hoe dan ook kan een framework je ontwikkelsnelheid verbeteren en je veel tijd besparen, maar je gaat er niet automatisch snelle en kwalitatieve code door schrijven. Hoe je dat wel doet? Neem contact met ons op!

De wereld verandert. De ene transitie volgt de volgende op. Sneller dan ooit. Waarbij alles draait om mensen. Door mensen, met mensen, voor mensen. Gestaafd op data. ondersteund door digitalisering. INOVA levert meer resultaat uit marketing en data. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap. Onze samenwerking maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.